2016. január 08., 09:53Erre ügyeljünk a társasági adóban

A novemberi salátatörvény változásokat vezet be a társasági adózásban is. A változások közül a LeitnerLeitner szakérőinek segítségével a három legfontosabb területet emelünk ki, a növekedési adóhitelt, az előadó-művészeti szervezet támogatását és a munkavállalói résztulajdonosi programokat.

Növekedési adóhitel

A növekedési adóhitelről, vagyis a halasztott adófizetési lehetőségről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A friss változások pontosítják az adóhitel visszafizetési ütemezésével kapcsolatos szabályokat. A halasztott adót két éven keresztül fél év türelmi idővel gyakorlatilag negyedévente kell majd megfizetni az igénybevételt követő év 3. negyedévétől kezdődően – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner könyvizsgáló és adótanácsadó cégblogja.

Konkretizálták a növekedési adóhitel számításakor az adóalapot csökkentő és növelő tételek figyelembe vételére vonatkozó szabályokat is. Tárgyi eszköz beruházás és létszámbővítés esetén a növekedési adóhitel adókedvezménnyé alakul, a halasztott adó még nem esedékes összege ugyanis csökkenthető a kedvezményezett beruházási érték 19%-ával, de legfeljebb a növekedési adóhitelre jutó adó még esedékessé nem vált összegének 90%-ával.

Amennyiben az adózó már nem alkalmazhatja a növekedési adóhitel kedvező szabályait, az adóhitel meg nem fizetett része egy összegben válik esedékessé.

Előadó-művészeti támogatások

Az előadó-művészeti szervezet fogalma némileg módosul annak érdekében, hogy a támogatás összhangba kerüljön az uniós támogatási szabályokkal, és így ne legyen szükség az Európai Bizottság további engedélyére.

Továbbá dupla korlátot vezetnek be a befogadható társasági adó támogatások összegére vonatkozóan is. Az egy előadó-művészeti szervezethez kapcsolódóan a tárgyévre vonatkozóan befogadható támogatások együttes értékét most már nem csupán az előadó-művészeti szervezet jegybevételének 80%-a korlátozza, hanem az a 1,5 milliárd forintot sem haladhatja meg.

Munkavállalói Résztulajdonosi Program

Az Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) szervezetekkel kapcsolatban változnak az adóalap számítási szabályok az adózás előtti eredmény páros módosító tételei miatt. Az adózás előtti eredmény csökken a saját erő címén a résztvevők által befizetett összeggel, a résztvevőket foglalkoztató társaság által átutalt összeggel, továbbá a résztvevők, vagy más személyek befizetéseivel. További csökkentő tételt jelent a pénzügyi eszközök kezelését végző MRP szervezetnél az átvett értékpapírok értékesítéséből, pénzre váltásából származó bevétel. Ugyanakkor az MRP adózás előtti eredményét növeli az értékpapírokhoz vagy azok kezeléséhez, illetve pénzre váltásához kapcsolódó ráfordítás.« Vissza az előző oldalra!

Vasi Szakértő Kft. - Magyar